Stressiz Bir Hayat


Stressiz bir hayat neye benzerdi acaba?

Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan toplumun geniş çoğunluğunu etkileyen hayatımızı ve özellikle kent yaşamını ve kapitalist düzeni tamamen sarmış olan stres... Hayatımızın her anında ve alanında bize baskı uyguluyor. Peki stres kötü bir şey mi? Onsuz bir hayat mümkün mü?

Bana kalırsa günümüz toplumsal düzeni doğal seçilime benzer şekilde stressiz yaşayan kişileri dışarda bırakacak ve yalnızlaştıracak bir örüntüye sahip. Bir baskı unsuru olan stres, aslında günümüz ekonomik düzeni için olmazsa olmaz. Her şeyin hız ile işlediği bu düzende stres işleri ya da hizmeti zamanında ve belli bir kaliteye göre tamamlamak için olmazsa olmazlardan. Pandemi de bunun bir göstergesi oldu. Pandeminin ilk döneminde evde çalışan insanlar ya da öğrenciler hayatın bu örüntüsünden uzaklaşmaya başladı ve stres düzeyinde bu bakımdan düşüş oldu. Umursamazlık hali de verimliliği düşürdü. Ayrıca bazı önceliklerin yerini hayatta kalma mücadelesi aldığında politik, ekonomik alanda bazı örüntülerin dışında kalmak stresimizi azaltırken toplumsal uyumluluğumuzu da olumsuz etkiledi. 

Madem stres toplumla uyum için günümüz şartlarında önemli bundan kurtulmak yerine stresle yaşamayı öğrendiğimiz ve bunu kontrol altında tutabildiğimiz bir hayatın peşinden koşmak daha mantıklı olacak belki de. 

Yorumlar

  1. stressiz yaşam daha iyi ama tabisideee, huzur için yanii amaaa bir miktar stres lazım o da ilerlemek için yani, azcık stres insanı motive eder kiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet; ama ben biraz azaltmak istiyorum aslında şu an :)

      Sil
  2. Stres yonetimi cok cok onemli dogru yonlendirmek zor ama basarabiliriz neden olmasinn :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar